Porážka až v sedmém jarním kole

Lhenice poprvé na jaře padly

I.A třída sk.A – 20.kolo              hráno v sobotu 4.5.2019

SK LHENICE – FK LAŽIŠTĚ

0:2 (0:1)

Sudí: N.Průchová – V.Tůma, V.Šíma
Branky za Lažiště: J.Rauscher (40.´), T.Vokatý (89.´)
Žluté karty: 3:1
Diváků: 90

Sestava SK Lhenice
J.Dvořák (K)
F.Funda    L.Kopf     Dav.Kiš    P.Bumba
M.Mahák      J.Beran        P.Prenner     T.Balica
R.Iliev      R.Pořádek

Střídání: 64.´ ↑ J.Málek ↓ J.Beran ; 68.´ ↑ D.Trojan ↓ T.Balica; 83.´ ↑ J.Schön ↓ F.Funda ; 89.´ ↑ P.Vincik  ↓ Dav.Kiš

Dále do hry připraveni: gólman D.Rapčan – R.Sura
Trenér: Ivo Čech           Vedoucí týmu: Pavel Boška

Ve šlágru 20.kola se doma utkali na jaře ještě neporažené Lhenice s lídrem soutěže – Lažištěmi. Oba soupeři, jako nováčci I.A, se dobře znají již z nižší soutěže I.B, kde jejich vzájemné souboje vyznívaly vítězně pro Lažišťské, stejně tak, jako i ten podzimní už v I.A. Lažišští prostě umí na Lhenické zahrát. A tak tomu bylo i tentokrát…
V prvním poločase za nasazení a bojovnosti měli o něco více ze hry Lheničtí, za oboustranně vznikajících brankových příležitostí, na straně domácích početnějších, přesto se těsného vedení ujali Rauscherem hosté (0:1), které si udrželi a přenesli do druhého poločasu.
Do něho, za trvalého deště, ovlivňujícímu podmáčeným trávníkem hru, vstoupili Lheničtí se snahou po vyrovnání, ale na zvolenou taktiku Lažišťských, hájit těsné vedení, nenacházeli recept na překonání soupeřovy defenzivy a ke ztečení jeho branky. A tak to byli Lažišští, kteří ve vyčkávaných útočných výpadech do více otevřené lhenické obrany byli při vytváření brankových možností nebezpeční, a také v závěru zápasu ztvrdili svou výhru gólovou trefou Vokatého (0:2).

Průběh utkání podrobněji:
Oba týmy vletěly do zápasu bez taktického vyčkávání. A tak již v 1.´ musel domácí gólman Dvořák likvidovat střelu s gólovými parametry, aby hned na to, po jeho dlouhém výkopu, stejně nebezpečně na druhé straně vypálil Pořádek a donutil gólmana Vašuru k obdobnému bravurnímu zákroku. V 6.´ dal o sobě vědět lhenický Balica střelou z úniku, kterou stačili beci zblokovat, a v 11.´ znovu, tentokrát v brejku upřednostnil střelecké zakončení před nahrávkou v přečíslení na volného Ilieva či Pořádka. Ve 20.´ se opět po dlouhém Dvořákově nákopu do šance před Vašuru dostal Iliev, balón vyslaný na branku z jeho kopačky jen těsně minul tyč. Ve 36.´ zahrávali hosté trestný kop, když dělovka po jeho rozehrání, jen s velkým štěstím pro domácí, skončila nad břevnem Dvořákovy branky. Štěstí již u nich nestálo ve 40.´, kdy neuhlídali průnik zleva, který nekompromisně a přesně zakončil Rauscher a Lažišští se ujali vedení (0:1).
V poločase druhém sice šli Lheničtí za vyrovnáním, ale jejich útočná snaha povětšinou končila na hranici soupeřovy šestnáctky bez překvapivého nápadu, vedoucímu k překonání pozorné obrany a ke ztečení Vašurovy branky. Hostující tým je nepouštěl do rychlých ataků, vědom si, jak jsou v nich nebezpeční. Naopak zkušeně čekal na příležitost k zaútočení, a to na domácí platilo. Jednu z mála lhenických druhopoločasových jasných gólových šancí měl při úniku podél lajny Balica, volil střelu před nahrávkou zcela volnému Ilievovi před Vašurou, a tak zůstala nevyužita. Lažišští zahrozili při gólových loženkách, kdy Funda vykopával míč z již odkryté branky a poté i v momentu, v němž zase Dav.Kiš v poslední chvíli stačil ještě odkopnout balón před neobsazeným protihráčem před Dvořákem. V závěru zápasu Lhenickým k vyrovnání nepomohla ani útočná hra jen na tři beky, naopak v 89.´ inkasovali po centru zprava gól hlavou od Vokatého (na 0:2) a o jejich první jarní prohře bylo definitivně rozhodnuto.

Hodnocení utkání lhenickým trenérem Ivo Čechem:
„Na okresní derby jsme se těšili, možná i to některým hráčům v určitých momentech trochu svázalo nohy. Chtěli jsme hrát aktivně a to se nám od začátku dařilo, během dvaceti minut jsme se dostali do třech velmi dobrých příležitostí, ze kterých prostě musíme vstřelit branku, pokud chceme v takových zápasech myslet na bodový zisk. Bohužel jsme je neproměnili. Hosté naopak jednu ze svých dvou šancí v prvním poločase ano a před pauzou šli do vedení. Ve druhé půli ukazovali svou fotbalovou kvalitu, byli o něco více na míči, měli tam jeden závar v malém vápně, ale jinak šance vlastně žádné nebyly, druhá branka minutu před koncem byla spíše jen kosmetickou úpravou v době, kdy jsme hráli na tři útočníky a otevřeli hru. My jsme si ve druhém poločase nevytvořili vlastně nic, chyběla nám kvalita na útočné polovině. Nemohu hráčům upřít snahu, ale v tomto utkání to nestačilo, branku Lažiště jsme prakticky neohrozili a hosté si tak odvezli všechny body, i když vzhledem k počtu brankových příležitostí to byl podle mého názoru remízový zápas.“

fotogalerie z utkání

Autor fotek: Jan Klein


 

Rezerva otočila nepříznivý vývoj zápasu

OP Prachaticka – 23.kolo                    hráno v sobotu 4.5.2019

SK LHENICE „B“ – TJ VITĚJOVICE

2:1 (0:1)

Sudí: J.Trněný
Branky za domácí: J.Pokorný 2 (51.´, 54.´)
Branka za hosty: M.Raušer
Sled branek a jejich střelci: 37.´ 0:1 – M.Raušer, 51.´ 1:1 – J.Pokorný, 54.´ 2:1 – J.Pokorný

Sestava SK Lhenice „B“
D.Rapčan
L.Lamač      P.Vincik      R.Sura     P.Starý
J.Pokorný      Vl.Burda       J.Prenner     S.Bečvář
P.Lukšovský     P.Pořádek

Dále vstoupili do hry: P.Šíma, R.Houška, D.Mašek
Kouč: P.Prenner st.           Vedoucí týmu: J.Sura

Fotbalové sousedy v dosavadních bodových ziscích v OP dělily jen dva body, ale s rozdílným postavením ve vyrovnané tabulce (Lhenice B se 42 body na její třetí příčce, Vitějovice se 40 na 6.příčce), se tak mohl očekávat vyrovnaný průběh zápasu, což se také naplnilo. Brankové možnosti střídavě vznikaly před oběma brankami, před tou Vitějovických jich bylo více, přesto šli ve 37.´ Raušerem do vedení (0:1) a s jednogólovým náskokem vstoupili i do druhého poločasu. V něm ale J.Pokorný dvěma gólovými trefami v rozmezí tří minut (v 51.´ a v 54.´) přivodil zvrat z 0:1 na 2:1, který, ač přes snahu hostujícího týmu po vyrovnání, lheničtí rezervisté udrželi až do konce mače a těsným výsledkem zvítězili.

Autor článku: Jan Bumba