S Vimperkem šestá jarní výhra

O šesté jarní výhře Lhenic rozhodla proměněná penalta

I.A třída sk.A – 21.kolo                hráno v sobotu 11.5.2019

TJ ŠUMAVAN VIMPERK – SK LHENICE „A“

0:1 (0:0)

Sudí: L.Pravda – R.Mráz, T.Trkovský
Branky za Lh.: P.Prenner z 11 (73.´)
Žluté karty: 3:5
Diváků: 100

Sestava SK Lhenice
J.Dvořák (K)
F.Funda          Dav.Kiš          D.Trojan
M.Mahák             J.Beran         P.Prenner         P.Bumba
J.Málek
T.Balica           R.Iliev

Střídání: 64.´ ↑ M.Chromý ↓ J.Málek; 84´ ↑ J.Schön ↓ P.Bumba; 87.´ ↑ Dom.Kiš ↓ R.Iliev

Dále do hry připraveni: gólman P.Boška – L.Kopf, R.Sura
Trenér: Ivo Čech              Vedoucí týmu: Pavel Boška

Lheničtí vědomi si toho, že Vimperským je třeba bodů a že v zápase na jejich hřišti je nečeká proto nic lehkého, pozměnili oproti první jarní prohře v minulém kole doma s Lažišti sestavu i rozestavení na hřišti (na 3-5-2). Proti domácím, vycházejícím ze zajištěné obrany, se hlavně na počátku utkání těžko prosazovali, přesto si především v prvním poločase, kdy byli herně lepší, vytvořili nějaké gólové příležitosti. I domácí si také několik takových v zápase vytvořili, a to zejména ze standardek, z nichž byli velice nebezpeční. Vzniknuvší brankové šance však zůstaly oboustranně nevyužity, a tak o lhenickém těsném vítězství nakonec rozhodla penalta, nařízená ve 2.poločase za ruku v šestnáctce.

Průběh utkání podrobněji:
Jeho úvod, v němž hostující tým měl více ze hry, postrádal oboustranně vážnější ohrožení branek. Až v 18.´ to byli Lheničtí, kteří se R.Ilievem, po přihrávce Prennera, dostali v šestnáctce do gólové šance, ale bez razantního zakončení, a tak zůstala nevyužita. Ve 23.´ zahrávali domácí na druhé straně trestný kop, z něhož balón skončil na břevně a ani od něho odražený v závaru do sítě nezapadl. Ve 28.´, po vydařené lhenické akci, po ose Prenner-Bumba-Balica, stačil ještě pohotově gólman Winter stáhnout míč před posledně jmenovaným Balicou. 42.´ přinesla pro Lhenické největší prvopoločasovou možnost ujmout se vedení. Po vyslaném míči za obranu a nahrávce od Ilieva se ocitl zcela sám před gólmanem Wintrem Balica, jehož zaváháním při střelecké koncovce s následným jejím zblokováním beky byla gólová „loženka“ zmařena. A tak „gól do šatny“ nepadl.
Za bezbrankového stavu vstoupily oba týmy do druhého poločasu ve snaze strhnout vedení na svou stranu. Ve 48.´ se balón zprava dostal k Prennerovi na hranici velkého vápna, střela mu však „nesedla“ a do přechodu v rychlý atak se dostali domácí, Lhenickým se ale podařilo jej zavčasu přerušit. V 51.´ Vimperští provedli rohový kop, který zakončoval hlavou Süs, a to tak, že jen bravurní zákrok gólmana Dvořáka zabránil tomu, že domácí nešli do vedení. V 61.´ byla Dvořákova branka v akutním ohrožení znovu, tentokrát po trestném kopu, kdy ji její strážce uchránil opět a svůj tým podržel ve fázi zápasu, kdy Vimperští Lhenické přehrávali. Následně se ale k ohrožování soupeřovy branky dostával hostující tým, a to především v brejcích, jako v 66.´, kdy unikl Iliev, avšak zbytečně předčasně vystřelil. V 70.´ šel do rychlého ataku tentokrát s Balicou, aby jejich kontr „sami na branku“ nakonec ztroskotal na nepřesně předložené Balicově nahrávce. V 73.´ Iliev vypálil na Wintera, jeden z bránících hráčů zasáhl v šestnáctce míč směřující na branku rukou, aby následovala nařízená penalta. Tu bezpečně proměnil v rozdílový gól Pavel Prenner (nikoliv J.Beran, jak je mylně uvedeno v zápisu o utkání) 0:1. V 79.´ mohli Lheničtí pojistit jednobrankový náskok, jak jinak, než Ilievem v samostatném nájezdu, jeho vychýlenými mířidly při střeleckém zakončení se tak nestalo. I tak dovedli zápas, i přes jeho emotivnější závěr, k nejtěsnějšímu vítězství a k zisku tří bodů.

Hodnocení utkání lhenickým trenérem Ivo Čechem:
„Chtěli jsme ve Vimperku nahradit domácí bodovou ztrátu s Lažišti. Přestože jsme udělali některé změny v sestavě i rozestavení a měli v prvním poločase více ze hry než domácí, včetně dvou gólových příležitostí, myslím si, že jsme měli vytěžit víc. Bohužel, opět nám chyběla kvalita na útočné polovině, tak to prostě je a máme v tomto směru na čem pracovat. Upozorňoval jsem hráče na nebezpečí ze standardních situací domácích a přesně z nich i díky naší nedůslednosti zahrozili a ve dvou případech nás podržel brankář Dvořák. My se dostali ve druhém dějství do vedení z penalty za ruku, ale představoval jsem si jiný průběh zápasu. Umožnili jsme domácím dostat se do tlaku některými zbytečnými fauly, i když asi ne všechny se musely pískat a tady bylo vidět, že nějaké body potřebují a chtějí. Měli jsme i možnosti k potvrzení našeho vedení, ale ty jsme neproměnili. Domácí byli bojovní, tlačili se do branky a možná by si i bod zasloužili, ale my jsme spokojení, že vezeme domů všechny tři.“


Rezerva opět otočila nepříznivě se vyvíjející zápas a udržela tak 3.místo v tabulce

OP Prachaticka – 24.kolo                 hráno v neděli 12.5.2019

TJ BLANÍK STRUNKOVICE „B“ – SK LHENICE „B“ 

2:3 (2:1)

Sudí: M.Šupík
Branky za Lh.: Vl.Burda (19.´), M.Chromý (62.´), J.Pokorný (90.´)
Branka za Strunkovice: P.Mottl (13.´), R.Suchý (29.´)

Sestava SK Lhenice „B“
M.Mahák
R.Sura      P.Vincik     R.Houška     P.Sládek
S.Bečvář      J.Prenner       P.Prenner st.      Vl.Burda
P.Lukšovský       P.Starý

Dále vstoupili do hry: M.Chromý, J.Pokorný, P.Pořádek
Kouč: P.Prenner st.                  Vedoucí týmu: J.Sura

Sled branek a jejich střelci:
1.poločas – 13.´- 1:0 – P.Mottl, 19.´- 1:1 – Vl.Burda, 29.´- 2:1 – R.Suchý
2.poločas – 62.´- 2:2 – M.Chromý, 90.´- 2:3 – J.Pokorný

Stejně jako v minulém kole doma proti Vitějovicím, tak i tentokrát lheničtí rezervisté dokázali dovést utkání k vítěznému konci, ač v poločase o gól prohrávali…
V poměrně vyrovnaném zápase měli přeci jenom o něco více ze hry domácí, v tom druhém zase hosté. Byli to také domácí, kteří se ve 13.´ Mottlem ujali vedení (1:0), ale hosté v 19.´ Burdou srovnali na 1:1, aby však do poločasu (ve 29.´) domácí Suchým znovu strhli vedení na svou stranu (2:1).
V poločase druhém lhenická rezerva dvěma gólovými trefami otočila vývoj utkání, nejprve v 62.´ vyrovnal Chromý na 2:2 a až v samém závěru (v 90.´) vstřelil rozdílový gól, znamenající lhenickou výhru, J.Pokorný, a to z úniku po dlouhém výkopu gólmana Maháka (2:3)! A tak ze zápasu, který se již zdál býti remízovým, nakonec všechny body brali lheničtí rezervisté.

Autor článku: Jan Bumba