Derby v jarní mistrovské premiéře pro Lhenické

I.B třída sk.B – 15.kolo                                  hráno v sobotu 31.3.2018

SK Lhenice „A“ – 1. FC Netolice „A“

2:1 (1:0)

Sudí: M.Pánek – P.Klíma, O.Babka
Branky za Lh.: T.Tůma 2 (16.´z 11, 66.´)
Branka za Netolice: P.Jirkovský (56.´)
DFA – F.Bumba
Červená karta: 0:1 (90.´- T.Plojhar,Netolice) – žluté karty: 5:3

Sestava SK Lhenice:

R. Suchý

R.Sura L.Kopf Dav.Kis

D.Trojan       P.Prenner       T.Tůma (K)     J.Beran         T.Balica

              (70. M.Mahák)

 R.Iliev               R.Pořádek

 (90.´ Dom.Kiš)      (84.´ J.Mrkvička)

Do utkání dále připraveni: D.Kolář, P.Sýkora
Trenér: Václav Mareš; vedoucí družstva:Pavel Boška

Ze soupisky 1.FC Netolice: Plojhar – Fux, Urban, Šulc, Rokůsek, Lukáš (K), Jirkovský, Baloušek, Dan.Andres, Vlášek, Reindl – Kabelka, Dav.Andres, Skála, Hlavatý, Meindl.

Lheničtí doma v peckářsko-buchtářském derby Netolickým oplatili těsnou podzimní prohru 1:0 (z 19.8.) na jejich hřišti. I tentokrát bylo vyrovnané, s atributy příznačnými pro derby – mělo patřičné nasazení, dramatičnost i emoce…
Vstup do utkání se obešel bez často oboustranného vyčkávání, „oťukávání“, neboť hned po úvodním rozehrání Lheničtí Ilievovou střelou z úniku zleva nebezpečně ohrozili netolickou branku, aby vzápětí zase Netoličtí, po Kopfově zaváhání při odkopu míče a následné jeho ztrátě na postu stopéra, velkou gólovou šanci při zakončení promarnili. Běžela 3.´, kdy na druhé straně Pořádek s Ilievem připravili Balicovi výhodnou pozici ke střelbě, ale ani on nezamířil přesně. V 6.´přišla „revanš“ v podobě netolického brejku se střeleckou koncovkou, kterou přeci jen stačil Balica zblokovat na roh. V 11.´ to byl na oplátku domácí Pořádek, co při obcházení gólmana Plojhara nad ním nevyzrál. Běžela 16.´, kdy po pohotovém autovém vhazování a akci Pořádka s Prennerem pronikl do šestnáctky Iliev, jehož zastavil vyběhnuvší Plojhar faulem, aby za to nařízenou penaltu Tůma s přehledem proměnil a poslal Lhenické do vedení (1:0). V 17.´Balica naservíroval balón za netolickou obranu Pořádkovi, ten však sám před gólmanem jej ani napodruhé nepřekonal. Velmi blízko vyrovnání byl hostující tým ve 22.´, kdy po rozehrané standardce z hranice velkého vápna následnou střelu, naštěstí mířící do středu branky, gólman Suchý reflexivně vyrazil. Ve 43.´, po provedeném trestném kopu, skončil ve skrumáži před Plojharovou brankou balón na břevně, když od něho odražený jej Trojan nestačil hlavou usměrnit mezi tyče. Do poločasové otáčky šli Lheničtí s jednobrankovým náskokem.

Hned v počátku druhého dějství (ve 47.´) šli Netoličtí do brejku, po centru do trestného území se jim ale „smazat“ jednogólovou ztrátu nepodařilo. Jejich „hlavička“ do lhenické svatyně nezapadla. Když ve 49.´domácí nedotáhli slibnou akci ke konečnému gólovému řešení, využili hosté v 56.´jejich nepřesného, málo razantního osvobozujícího odkopu ze závaru před gólmanem Suchým a Jirkovského přesnou záměrnou srovnali na 1:1. Hrací čas postoupil o deset minut, když v 66.´ Tůma, po centru zprava, zblízka podruhé rozvlnil netolickou síť a znovu zařídil rozdílový gól (2:1). Za tohoto stavu se oboustranně přiostřovalo, přibývalo emocí a s tím i žlutých karet. V 78.´ Beranovo zakončení, po Mahákově úniku a asistence Ilieva, stačili Netoličtí již z odkryté branky odvrátit, aby s blížícím se závěrem narůstal jejich tlak po vyrovnání. Domácí jej pozornou obranou i několika výbornými zákroky gólmana Suchého zachycovali a vyčkávali brejků. V 88.´ Iliev v samostatném nájezdu neobešel vyběhnuvšího gólmana Plojhara, když v 90.´si oba stejnou situaci zopakovali, ale s tím rozdílem, že tentokrát Plojhar zastavil Ilieva nedovoleně, spatřil červenou kartu a nastavený herní čas dohrával jeho tým o deseti. V něm ještě Mahák stačil dělovkou z dobrých 20 metrů orazítkovat břevno netolické branky.

Z výhry v derby se tentokrát radovali lheničtí peckáři.

Autor článku: Jan Bumba

Lhenický trenér Václav Mareš k derby s Netolicemi:
„Mělo všechno, co derby má mít – patřičný náboj, oboustranné nasazení, souboje o míč, brankové příležitosti i góly. Myslím, že si divák mohl přijít na své. Hráli jsme v rozestavení 3-5-2, abychom lépe pokryli hřiště, a to se nám podařilo. Pochvalu zaslouží celý tým, všichni bojovali, nechali na hřišti na těžkém terénu všechno. Přesto bych vyzdvihl výkon kapitána Tomáše Tůmy, autora obou branek, a Davida Kiše. Příští zápas sehrajeme ve Zdíkově, a tam bych chtěl dát příležitost i hráčům z kádru, kteří se v derby nedostali na plac.“

 

fotogalerie z utkání

Autor fotek: Jan Klein