Vítězné domácí derniéry obou mužstev

Lheničtí výhrou v pozici korunních princů soutěže

I.B třída sk.B – 25.kolo            hráno v sobotu 9.6.2018

SK Lhenice „A“ – FC Vlachovo Březí

3:0 (2:0)

Sudí: F.Landík – L.Pravda, F.Zloch
Branky za Lh.: M.Mahák (19.´), T.Balica (39.´), J.Mrkvička (76.´)
DFA: J.Chlaň

Sestava SK Lhenice:
J.Dvořák (K)
R.Sura      L.Kopf      Dav.Kiš
V.Mareš
D.Lukač      P.Prenner      J.Beran     Dom.Kiš
M.Mahák        T.Balica

Střídání: 59.´ ↑ J.Mrkvička ↓ T.Balica; 64.´ ↑ D.Kolář ↓ D.Lukač; 82.´ ↑ R.Suchý ↓ R.Sura
Trenér: Václav Mareš; vedoucí družstva: Pavel Boška

Za suverénním lídrem FK Lažištěm, postoupivším již do I.A, je tabulka na 2. až 4.místě velice vyrovnaná. „Padesátibodové“ týmy (Lhenic, Sousedovic, Čkyně) dělilo v umístění před předposledním kolem jenom skóre, a to měli z tohoto tria nejpříznivější Lheničtí a poslalo je na druhou tabulkovou příčku. V utkání se sestupem ohroženým Vlachovo Březím ji vítězstvím uhájili.
V zápase soupeřů v protipolním postavení v tabulce Lheničtí Vlachovobřezské jasně přehrávali a za proměňování gólových šancí mohla být jejich výhra přesvědčivější, ač ze základní sestavy tentokrát postrádali čtyři hráče (Tůmu, Trojana, Ilieva, Pořádka).
V počátku utkání vyslali domácí na soupeřovu branku několik zástřelných z kopaček Prennera, Lukače a Mareše, v síti však neskončily pro nepřesnost či zákrokům gólmana Uhra, který měl i následně dost příležitostí svůj tým podržet. V 15.´se balón po centru do šestnáctky od Maháka přes Berana dostal k Balicovi, který před Uhrem hlavičkoval mimo tyče. V 17.´zase lhenický atak zakončoval Mahák, jehož dělovku stačil březský gólman vytěsnit. O dvě minuty později to byl znovu Mahák, co po dlouhém balónu od Balici již nad Uhrem jeho obejitím vyzrál a poslal Lhenické do vedení (1:0). V dalším hracím čase pokračovalo akutní ohrožování Uhrovy branky, jako v 21.´ “hlavičkou“ Sury po Balicově přesném rohovém kopu, ve 26.´zase po Mahákově uvolnění Lukače, který svůj nájezd zprava zakončil střelou těsně vedle tyče či poté (ve 32.´) po Lukačově centru do „vápna“ a střelecké koncovce Balici, kterou opět skvěle vytěsnil březský gólman a ve 32.´při Marešově střele, po zblokovaném odvrácení míče beky, jenž jen se štěstím minula cíl. Ve 39.´ již ale podruhé gólově udeřilo, a to po Prennerem založené akci na Maháka za obranu, jeho následném uvolnění a vyhledání Balici, co v zakončení nedal Uhrovi šanci (2:0). I blížící se závěr poločasu přinesl další příležitosti k navýšení lhenického vedení. Ty největší při zakončení Berana dělovkou k tyči zlikvidovanou opět výborným Uhrem (ve 40.´) a ve 43.´ z Mahákova úniku, jehož přihrávku před branku naběhnuvší Balica nestačil převzít.
Ve druhé půli domácí ve stále velkém horku v nasazení o něco polevili, přesto od nich pro březskou branku nebezpečí dál hrozilo. Ve 47.´rozehraný trestný kop „hlavičkou“ zakončoval z dobré pozice mimo brankovou konstrukci Mahák, o pět minut později zařídil „stop“ Balicově brejku z Prennerova vybídnutí až gólman hostí, aby stejná situace se stejnými aktéry, jako přes „kopírák“, nastala tři minuty nato znovu. V 60.´a 61.´ měli Vlachovobřežští gólu nejblíže v průběhu celého zápasu, ale gólman Dvořák byl dvěma bravurními zásahy proti a prokázal svoji kvalitu. V 76.´ provedli domácí rychlý atak po ose Kolář – Prenner – Mahák – za předložení míče posledně jmenovaným před branku Mrkvičkovi, který krásně, přímo z voleje, zvýšil zblízka na 3:0. Za tohoto pro ně příznivého stavu se kombinací v přihrávkách a za pozorné defenzivy soustřeďovali především na „údržbu“ tříbrankového náskoku, aby v domácí derniéře v poklidu mač dohráli k dalšímu tříbodovému zisku. Vlachovobřežští touto prohrou byli zřejmě odsouzeni k sestupu.

Hodnocení utkání lhenickým trenérem Václavem Marešem:
„Zápasu jsem se obával, protože jsme se museli obejít bez čtyř hráčů základní sestavy. Myslím si ale, že zápas jsme zvládli a zaslouženě vyhráli. První poločas byl z naší strany velice kvalitní a především naše útočné duo Balica, Mahák dělalo Březí veliké problémy. Druhý poločas už z naší strany nebyl tak kvalitní, ale myslím si, že to bylo dáno tím, že jsme vedli, měli míč pod kontrolou a hráli to, co jsme potřebovali. Jsem rád, že i náhradníci ukázali svoji kvalitu a musím říci, že mě mile překvapili.“

FOTOGALERIE Z UTKÁNÍ:

Autor fotek: Jan Klein


Rezerva doma o mistrovském jaře jen vítězně! Stvrzeno výhrou v domácí derniéře i o devíti!

OP Prachaticka – 25.kolo               hráno v sobotu 10.6.2018

SK Ktiš/ Lh. „B“ – TJ Borová Lada

4:1 (1:0)

Sudí: M.Harvalík
Červené karty: 2:0 (J. Exner, R. Houška)
Branky za Ktiš: D.Lukač 2 (49.´, 76.´), P.Starý (36.´), J.Mrkvička (88.´)
Branka za B.Ladu: P.Krnák (65.´)

Sestava SK Ktiš/Lh.B:
R.Suchý
J.Exner        D.Lukač (K)      R.Sura
R.Houška
J.Pokorný      P.Prenner ml.       Vl.Burda     J.Krotký
J.Mrkvička       J.Grill

Dále do hry vstupovali: P.Starý, P.Pořádek, M.Mahák
Kouč: P.Prenner st.; vedoucí družstva: J.Sura

Šest zápasů odehráli rezervisté v jarní části sout.roč.2017/18 na svém domovském hřišti ve Ktiši a všechny s vítězným koncem při skóre 38:5! V domácí derniéře tuto výbornou bilanci potvrdili výhrou, ale s jednou „vadou na kráse“ v podobě pro ně sudím udělených dvou červených karet…
Od úvodu utkání měli domácí herně navrch a za neproměnění několika brankových příležitostí se v prvním poločase gólově prosadili jen jednou, a to v 36.´ P.Starým (1:0).
V poločase druhém jejich těsné vedení navýšil ve 49.´ D.Lukač (2:0), ale za tohoto stavu se v 65.´ hostům Krnákem podařilo snížit na 2:1. Přišla však 75.´ a s ní střet J.Exnera s protihráčem a jeho ohnáním se po něm s následně udělenou červenou kartou a předčasným odchodem do sprch. A aby toho nebylo málo, vzápětí jej při druhé červené kartě následoval R.Houška za kritiku rozhodčího. Rezervisté, ač v devíti, vycházejíce ze zajištěné obrany, dokázali i přes to vsítit dva góly. Nejprve v 76.´z trestného kopu D.Lukačem (3:1) a v 88.´J.Mrkvičkou (4:1) a dovedli utkání, i v oslabení o dva hráče, k přesvědčivému vítězství.

Autor článku: Jan Bumba