První přátelské utkání sezóny 2020/21

Povzbudivá výhra lhenického SK po „hráčském exodu“

SK Lhenice – FK Spartak Kaplice

2:1 (1:0)

Sudí: M. Pánek – M.Harvalík, V.Henzl hráno v sobotu 25.7.2020
Branky za Lh.: P.Prenner 2 (18.´, 55.´)
Branka za Kaplici: J.Vaniš (70.´)

Úvodní sestava SK Lhenice
T.Plojhar
Dav.Kiš           V.Pilát         K.Ryšánek         Dom.Kiš
J.Mrkvička       M.Rosa           T.Tůma         D.Trojan
P.Prenner
J.Schön

Dále do hry vstupovali: M.Mahák, J.Beran, J.Prenner, P.Vincik, R.Sura
Z kádru chyběli: gólman J.Dvořák, L.Kopf, M.Fišer, Vl. Burda, S. Bečvář a J. Exner
Trenér: Ivo Čech           Vedoucí družstva: Pavel Boška

Ze soupisky Spartaku Kaplice
F.Schneider – J.Štrbačla, V.Čutka, J.Gondek, J.Divoký, V.Aibl, T.Kebl, J.Vaniš, R.Daniel, J.Smolen, F.Štěpánek – V.Kuchař, D.Pál, Z.Ginzel
Trenér: Z.Ginzel                    Vedoucí družstva: L.Granec

O lhenické pouti byl po fotbalovém „půstu“ opět sehrán na hřišti místního SK mač, ve kterém se s kaplickým Spartakem premiérově představil podstatně pozměněný domácí tým, jehož základní kádr, oproti loňsku, z různých příčin vráz opustilo sedm hráčů! Z tohoto důvodu dospělo vedení klubu, po zvážení, k rozhodnutí o odstoupení z I.A třídy s přijmutím napříště účast v o stupeň nižší krajské soutěži – I.B třídě. Tým tak je postupně doplňován jednak o několik navrátivších a nově přišedších hráčů, jakož i ze zrušené rezervy. Bylo proto v očekávání, jak si v zápase v jiném složení povede proti soupeři Spartaku Kaplice – účastníkovi I.A třídy skupiny A, s nímž se ještě v ní na podzim v loňském předčasně ukončeném sout.roč.2019/20 utkal na jeho hřišti, kde mu podlehl 2:1. Lheničtí tentokrát Spartakovcům prohru stejným výsledkem (2:1) oplatili a co hlavně – povzbudivou výhrou získali na tolik potřebné týmové sebedůvěře…
Ve vyrovnaném průběhu tohoto utkání se domácím, Lhenickým, vycházejícím z pozorné defenzivy, vcelku dařilo nasazením a těsným obsazováním protihráčů eliminovat v pohybu kombinačně dobře hrající hostující tým. Též domácí těžili s přehledem hrajících středopolařů Rosy s Tůmou a střelecky produktivního P.Prennera. Ve střeleckém zakončování, z přeci jen o něco více vytvořených možností, byli efektivnější, což také nakonec rozhodlo o jejich těsném vítězství.
Domácí, jako první v 5.´ ohrozili soupeřovu branku z trestného kopu v Ryšánkově provedení, s jeho střelou si ale gólman Schneider poradil. Avšak hned v zápětí šli hosté, Kapličtí do rychlého protiútoku, využili obranného zaváhání D.Kiše, aby jejich velkou gólovou možnost ještě stačil zmařit křižující stopér Ryšánek.. V 16.´ vydařenou lhenickou akci zakončoval Tůma, avšak ani on Schneidera nepřekonal. V 18.´ již kaplickou branku neuchránil. Po autovém vhazování následně Rosa přiklepl balón P.Prennerovi, který přesnou střelou k tyči poslal domácí do vedení – 1:0. Ve 21.´ využili Spartakovci chaosu ve lhenické obraně, aby v nouzi odkopnutý míč skončil na kopačce jednoho z nich, naštěstí pro Lhenické následně vypálený skončil mimo tyče Plojharovy branky. Ve 31.´ z hranice šestnáctky vystřelil Rosa, ale málo razantně, a tak si kaplický gólman s jeho zakončením snadno poradil. V samém závěru poločasu (ve 45.´) Ryšánek přesně rozehrál trestný kop do šestnáctky na neobsazeného Tůmu, jenž v „super šanci“ branku přestřelil, a tak gól do šatny, co by znamenal dvougólový únik soupeři, do sítě nepadl.
Do druhého dějství vstoupili Lheničtí s jednobrankovým náskokem, aby hned ve 47.´ jej mohli navýšit, a to po Prennerově centru před branku k zakončovatelům Beranovi či Vincikovi, k nimž nakonec cestu nenašel. V 55.´ se pro Kaplické zrodila velká „gólovka“ k vyrovnání, kdy po centru před branku Ryšánkem nešťastně ukopnutý míč pořádně prověřil postřeh gólmana Plojhara, jakož hned následně i soupeřova dorážka, kdy bravurními zákroky svůj tým podržel. V zápětí jeho pohotový výkop Vincik hlavou prodloužil na P.Prennera, co krásnou střelou z dobrých 20 metrů překvapil bezmocného gólmana a druhou svou trefou zvýšil na 2:0 ! V 56.´se Kapličtí mohli gólově revanžovat, ale lhenické obraně se přeci jen podařilo zavčasu uklidit balón do bezpečí na rohový kop. V 70.´ však již kapitulovala, když po rohovém kopu hostujícímu týmu vyšel rozehraný signál na přední tyč, který v gól proměnil Vaniš a snížil na 2:1. Za tohoto brankového stavu byla patrná snaha Spartakovců po vyrovnání. Avšak domácí, Lheničtí si v dalším závěrečném průběhu hry těsné vedení takticky pohlídali a dovedli utkání po dobrém výkonu k vítězství.

Autor článku: Jan Bumba

fotogalerie z utkání

Autor fotek: Jan Klein