V 11. kole jarní části přišla druhá prohra

Po Lažištích dobyla na jaře lhenickou tvrz i Planá

I.A třída sk.A – 24.kolo                    hráno v sobotu 1.6.2019

SK LHENICE – SK PLANÁ

0:1 (0:1)

Sudí: R.Valeš – R.Cigáň, M.Vican
Branka za Planou: D.Kneys (25.´)
Žluté karty: 3:0
Diváků: 80

Sestava SK Lhenice
J.Dvořák (K)
J.Pokorný      L.Kopf      F.Funda      Dav.Kiš

T.Balica         J.Beran       J.Málek       M.Mahák

M.Chromý

R.Iliev

Střídání: 59.´ ↑ P.Prenner ↓ Dav.Kiš; 75.´ ↑ D.Lukač ↓ L.Kopf; 84.´ ↑ Vl.Burda ↓ J.Pokorný
Dále do hry připraveni: gólman P.Boška, Dom.Kiš, P.Bumba, P.Vincik
Trenér: Ivo Čech              Vedoucí týmu: Pavel Boška

Lheničtí po prohře Nové Vsi v páteční předehrávce v Trhových Svinech (1:0) nevyužili možnosti případnou výhrou doma s Planou navrátit se na druhou tabulkovou příčku. Druhou jarní porážkou a zároveň i druhou na svém hřišti (v té první s FK Lažiště) se o ni připravili. SK Planá je kvalitním, zkušeným týmem a jím zvolená taktika, vycházející ze zajištěné obrany, nedovolující soupeři přecházet do rychlých brejků a za výškové převahy prosazovat se proti němu v hlavičkových soubojích s vyčkáváním možností k zaútočení, na Lhenické platila. Hosté jednu z gólových možností proměnili, aby jednogólový náskok poté pozorně střežili, na rozdíl od domácích, kteří vícero gólových šancí zahodili, když další jejich útočné snahy po ztečení soupeřovy branky se povětšinou rozbíjely o pevný obranný val či končily na nepřesném střeleckém zakončování. Planá zkušeně dovedla utkání k nejtěsnějšímu vítězství. Snad jen dodat, že lhenický tým se v závěru soutěže potýká s početným zraněním hráčů ze základního kádru a tak tomu bylo i v tomto zápase.
Průběh utkání podrobněji:
Byli to domácí, kteří si jako první vytvořili již v 6.´ gólovou možnost po Balicově přihrávce Ilievem, který však v zakončení trefil gólmana Hotového, aby se ve 12.´, po dlouhém nákopu gólmana Dvořáka a Mahákově prodloužení hlavou v brankové příležitosti ocitl znovu, tentokrát za nepřesné jeho střelecké koncovky. Ve 14.´ zase nebezpečně zahrozili Dvořákově brance hosté, a to z trestného kopu, který jen těsně minul její konstrukci. Ve 21.´ se po rozehrané standardce k ohrožení Hotového branky prosadili domácí, a to po Balicově nabití Beranovi, jehož střelu stačil jeden z beků zblokovat. Ve 25.´ již gólově udeřilo a jak se ukázalo, pro výsledek tohoto utkání rozhodujícím způsobem. Po autovém vhazování Lheničtí v šestnáctce důsledně nepokryli Kneyse, co krásnou trefou nedal Dvořákovi v brance šanci a poslal Planou do vedení (0:1). Hned ve 30.´ mohli domácí pro ně nepříznivý stav srovnat při gólové „ložence“ Ilieva, do které ho vyslal nádhernou uličkou do šestnáctky Pokorný, ten však ač sám před gólmanem poslal balón do tyče. V blížícím se konci poločasu si lhenický tým vypracoval dvě slibné pozice k vyrovnání, nejprve ve 42.´ po Balicově nebezpečném předložení míče do šestnáctky, zůstalo ale nevyužito, poté (ve 44.´) zase po úniku Ilieva Balicou, s jehož slabou střelou si gólman Hotový snadno poradil.
A tak Plánští šli do druhého poločasu s jednogólovým náskokem, který pozornou defenzivou zodpovědně hájili a domácím toho „gólového“ mnoho nedovolili. Ti ve 49.´zahrávali Chromým trestný kop, z něhož tečovaný balón hlavou skončil nad břevnem branky Plané a v 63.´opět v provedení Chromého, kdy dobře mířený k tyči tentokrát z brankové čáry vyhlavičkoval jeden z obránců. Lhenickým nešlo ubrat snahu po vyrovnání, ale v křečovitosti, nepřesnosti ve finálních přihrávkách a střelecké koncovce se jim to nedařilo. A tak zůstaly postupně nevyužity střely Ilieva z otočky, kterou gólman vyrazil, další Mahákova z úhlu co minula cíl, Beranova po obejití protihráče a Lukačova ze střední vzdálenosti skončily mimo prostor branky. S blížícím se závěrem mače, za oboustranně navyšující se nervozity a napětí, Lheničtí v ofenzivní snaze více otevřeli hru (hráli jen na tři beky a to i za prostřídání Kopfa, Dav.Kiše a Pokorného pro zranění, když i z tohoto důvodu do zápasu vůbec nezasáhli Bumba, Trojan, Dom.Kiš, Schön a již dlouhodobě i Tůma), aby v jejich úsilí po zplichtění se otevřenější obranou dostal v únicích do několika šancí i hostující tým, ale gólové navýšení z jeho strany, stejně jako smazání rozdílového gólu stran domácího celku, se nekonalo. A tak Planá nejtěsněji zvítězila v utkání, kterému by více slušela remíza.

Hodnocení zápasu lhenickým trenérem I. Čechem:
„Bohužel jsme měli s kádrem ještě větší problémy než minulý víkend. Přesto jsme od začátku byli nebezpečnější a vypracovali si dobré příležitosti ke vstřelení branky, ale do vedení se dostali naopak po ojedinělé akci a krásné střele hosté. Druhý poločas se sice hrál prakticky na jednu bránu, ale neměli jsme tolik kvality, abychom alespoň vyrovnali. V některých minulých zápasech jsme bodovali, i když soupeři byli o něco lepší, v tomto utkání tomu bylo naopak a nějaký ten bodík bychom si zasloužili. Horší ale je, že jsme kvůli zranění museli nuceně dvakrát střídat a ta poslední dvě kola to budeme těžko skládat dohromady.“

Fotogalerie z utkání

Foto: Jan Klein


 

Zbytečná domácí ztráta bodů s hraničáři

OP Prachaticka – 27.kolo                hráno v sobotu 1.6.2019

SK Lhenice „B“ – TJ Borová Lada

1:1 (0:0)

Sudí: V.Heinzl
Branka za Lh.: V.Wimberský (76.´)
Branka za BL: V.Hovorka z 11 (75.´)
Žluté karty: 4:2
Diváků: 40

Sestava SK Lhenice „B“
P.Boška
P.Šíma       P.Vincik      R.Houška     D.Lukaš
S.Bečvář         J.Prenner         V.Pilát            J.Krotký
P.Lukšovský      V.Wimberský

Dále vstoupili do hry: J.Sura, P.Starý, D.Mašek
Kouč: P.Prenner st.              Vedoucí týmu: J.Sura

Záložní tým, ač hrál doma pozápas A týmu, využil hráčů z kádru „áčka“ minimálně, aby jeho průběh kopíroval předchozí domácí utkání, a to především v neproměňování gólových možností. Tentokráte na to, na rozdíl od těch minulých doma, rezerva doplatila ztrátou bodů.
Hraničáři, ač hrající o deseti, odolali vstupní převaze domácích rezervistů, kteří především P.Lukšovským neproměnili několik gólových „tutovek“. Hosté dále pozorně bránili, dále odolávali náporu domácích, jimž ve 39.´nebyla pro sporný „ofsajd“ uznána sudím branka. Postupem hracího času se více osmělovali a v občasných brejcích zahrozili lhenické brance. A tak za smírného bezbrankového stavu vstoupily oba týmy do druhého poločasu. Obraz hry se příliš nezměnil, dobývání branky hraničářů pokračovalo za odvážnějších, nebezpečnějších a častějších jejich výpadů, při nichž několikrát úspěšně zasahoval i gólman Boška. Zastavení jednoho z nich, v 75.´ v šestnáctce, posoudil rozhodčí jako nedovolené a z nařízené penalty šli hosté Hovorkou překvapivě do vedení (0:1). Dlouho se z něho neradovali, neboť hned o minutu později (v 76.´) srovnal zkušený Wimberský na 1:1. Tím však byl střelecky gólový prach pro tento zápas oboustranně vypálen., ač plejáda zahazovaných brankových nabídek stran domácích pokračovala. Byli to nakonec ale hraničáři, kteří mohli v 87.´ strhnout vítězství na svou stranu, když J.Krotký vykopl balón z jejich střeleckého zakončení z brankové čáry. Lheničtí rezervisté tak plichtou přišli doma zbytečně o dva body.

Autor článku: Jan Bumba