Vítězná premiéra v I.A třídě

Lheničtí pověstné „nováčkovské dani“ poplatní nebyli.
Premiéru v I.A zvládli vítězně

I.A třída sk.A – 2.kolo                               hráno v sobotu 18.8.2018

SK Lhenice „A“ – SK Větřní

5:3 (1:2)

Sudí: J.Lepič – M.Toucha, T.Trkovský
Branky za domácí: R.Pořádek 2, T.Balica 1, R.Iliev 1, T.Tůma 1
Branky za hosty: R.Weinhard 2, P.Hlásenský 1

Sled branek v utkání a jejich střelci:
1.poločas – 34.- P.Hlásenský 0:1, 37.- R.Weinhard 0:2, 45.- T.Balica 1:2
2.poločas – 52.- R.Iliev 2:2, 58.- R.Pořádek 3:2, 63.- R.Pořádek 4:2, 65.- R.Weinhard 4:3, 86.- T.Tůma 5:3

Sestava SK Lhenice
J.Dvořák
D.Trojan        L.Kopf       T.Tůma (K)        R.Sura
T.Balica              P.Prenner              J.Beran             M.Mahák
R.Iliev        R.Pořádek

Střídání: 71.- ↑ J.Málek ↓T.Balica; 75.- ↑ Dav.Kiš ↓ P.Prenner; 78.- ↑ Dom.Kiš ↓ R.Sura; 90.- ↑ D.Lukač ↓ M.Mahák

Trenér: V.Mareš; Vedoucí družstva: P.Boška

Sestava SK Větřní: M. Dobrovodský – P. Dvořák, J. Dušek, P. Kotlár (73. Z. Chupík), P. Hlásenský (78. P. Podskalský) , O. Dvořáček (87. D. Chupík) , R. Weinhard, P. Gutheis, J. Poláček, M. Sivák, J. Dvořák

Po patnácti letech se pod lhenickou svatojakubskou věží opět hrála I.A třída, a to v premiérovém, vyrovnaném, pohledném utkání za dramatického průběhu bohatého na branky, v němž domácí dokázali otočit pro ně nepříznivý vývoj zápasu a dovézt jej k vítěznému konci díky přesnější gólové koncovce, několika bravurním zákrokům gólmana a týmovému pojetí hry v bojovnosti a nasazení, aby brankovou „přetahovanou“ definitivně strhli na svou stranu až v samém závěru zápasu se soupeřem, který prokázal kvalitu.
Po oboustranně opatrnějším vstupu do utkání to byli domácí, kteří v 6.´ jako první Tůmovou střelou z otočky ohrozili soupeřovu branku. Hosté se vzápětí revanžovali brejkem s nepřesným zakončením. Ve 12.´, po nahrávce zprava, vypálil „z první“ k tyči lhenický Mahák, gólman Dobrovodský však jeho střelu skvěle vytěsnil na roh. V 18.´, po rohovém kopu, zase pořádně zahrozili Větřínští, kteří zblízka nastřelili tyč s následným odkopem bránícím Tůmou a odpískaným faulem na něho. Ve 28.´ to byl znovu Mahák, který po Trojanově centru střelou orazítkoval břevno. Následoval však herní výpadek Lhenických, v němž během čtyř minut inkasovali dvě branky. Nejprve ve 34.´, po centru zprava, poslal zblízka hosty do vedení neobsazený Hlásenský (0:1) a hned na to ve 37.´zvýšil na 0:2 Weinhard, když po střele gólmanem vyražený míč usměrnil mezi tyče (0:2). Soupeřův náhlý dvougólový únik v tu chvíli posunul vidinu lhenického bodového zisku někam k neskutečnu. Běžela však 45.´ a důležitý kontaktní gól do šatny ji zase oživil. A stál za to. Po Kopfově vybídnutí k ataku to byl Balica, jehož dlouhý sólový průnik s obejitím několika protihráčů byl jím zakončen i přesnou trefou „do černého“ (1:2).
Od samého úvodu druhého poločasu šli Lheničtí za zlikvidováním jednogólové ztráty. Po přežití větřnínských gólových šancí, a to díky výborným zákrokům gólmana Dvořáka při Hlásenského střele s gólovými parametry (ve 46.´) a další Weinhardově z brejku po Beranově ztrátě míče ( ve 49.´), se vyrovnání dočkali. V 52.´ Iliev po dlouhém Dvořákově výkopu a Pořádkovým prodloužení hlavou v úniku Kličkou obelstil i gólmana a poslal míč do odkryté branky. A bylo srovnáno na 2:2! O šest minut později (v 58.´) atakující Pořádek zachytil stopérovu rozehrávku a jeho chybu ztrestal gólem, znamenajícím vedení domácích prvně v zápasu (3:2). V 63.´se střelecky opět prosadil Pořádek. Po vyslání na zteč Beranem a zbavení se jednoho z obránců nedal podruhé Dobrovodskému v brance šanci a zvýšil na 4:2. Lhenický dvougólový náskok však trval jen dvě minuty. V 65.´ totiž střelecky disponovaný Weinhard po centru zamířil přesně hlavou a snížil na 4:3. Za tohoto těsného průběžného stavu přinesla 83.´ obrovskou „gólovku“ hostujícímu týmu k vyrovnání, ale gólman Dvořák byl bravurním akrobatickým zákrokem proti a svůj tým významně podržel. Rozuzlení přinesl hektický závěr, v němž v 86.´ v závaru před brankou a opakovaných střelách se nejlépe zorientoval Tůma a zblízka opět navýšil vedení domácích na dvougólové (5:3), čímž definitivně zpečetil první lhenické vítězství ve vyšší soutěži.

Hodnocení utkání lhenickým trenérem Václavem Marešem:
„Utkání potvrdilo, že mezi I.B a I.A je rozdíl a některé momenty ukázaly, na čem bude třeba ještě zapracovat. Začali jsme dobře, nastřelili břevno a tyč, ale gól nedali. Naopak jsme po centru od lajny inkasovali branku a po chvíli i druhou. Důležité bylo, že se hráči hecli a do půle snížili, když Balica prošel přes tři hráče a přesně zakončil. V šatně jsme si řekli, že na ně máme. Sice jsme trochu propadali ve středu pole, nicméně jsme brzy vyrovnali, když šel Iliev sám na bránu. Pak se dvakrát trefil Roman Pořádek a bylo ještě veseleji. Bylo to stále nahoru dolu, pěkný fotbal a musím vyzdvihnout Jindru Dvořáka, který chytil tři tutovky soupeře. Větřní dokázalo snížit na rozdíl branky, pak mělo další velkou šanci, ale Dvořák nás dalším skvělým zákrokem zachránil. Naopak jsme kontrovali my a dali pátou branku. Tři body na začátek sezony jsou skvělým počinem, zvláště proti tak dobrému soupeři.“

fotogalerie z utkání:

Autor fotek: Jan Klein


Premiérové gólové hody doma potvrzeny venku nejtěsnější výhrou

OP Prachaticka – 2.kolo                       hráno v neděli 19.8.2018

SK Čkyně „B“ – SK Lhenice „B“

0:1 (0:0)

Sudí: F.Zloch
Branka za Lh.: T.Balica (89.´)

Sestava SK Lhenice „B“
P.Dušek
J.Exner          L.Lamač      F.Jeníček
P.Sládek
S.Bečvář        D.Lukač          Vl.Burda         T.Balica
P.Lukšovský      J.Mrkvička

Dále do hry vstupovali: R.Sura, K.Lukeš, M.Mahák, P.Starý
Kouč: P.Prenner st.

Sestava SK Čkyně „B“: P. Miklas – J. Chrášťanský, J. Stejskal, M. Štrobl, M. Turek, A. Klose, I. Pinke, V. Zeman, L. Toman, M. Kuta, J. Král

Lhenická rezerva po vysokém vítězství 9:0 v úvodním kole doma s Dubem, v tom druhém vybojovala ve Čkyni nejtěsnější výhru 1:0 a při skóre 10:0 je zatím v OP jediným týmem bez obdržené branky a spolu s Husincem, „béčky“ Vacova a Strunkovic ještě bodově netratila.
Souboj záložních týmů čkyňského a lhenického SK byl vyrovnaný, za oboustranného neproměňování brankových možností, kdy o plném bodovém zisku hostí bylo rozhodnuto až v samém jeho závěru.
Ve 12.´, po Balicově úniku, mohli jít Lheničtí Mrkvičkou do vedení, ten však gólovou možnost promarnil. Ve 35.´ tomu bylo obdobně při závaru před Duškovou brankou na druhé straně, kdy zase domácí mohli o gól odskočit, ale i jejich zakončení nebylo přesné. Ve 38.´se zcela sám před čkyňským gólmanem Miklasem ocitl Mrkvička, avšak ani tentokrát velkou šanci v gól neproměnil.
Ve druhém poločase Čkyňští ve 47.´ a 80.´ zahodili další dvě „gólovky“, a tak otřepané „nedáš-dostaneš“ nabylo opět platnosti, neboť v 89.´ T.balica, jako jediný v zápase, zamířil přesně a gólovou trefou tak strhl vítězství (0:1) na stranu lhenických rezervistů.

Autor článku: Jan Bumba