Peckáři v pokračující přípravě na mistrovské jaro


SK LHENICE – SK VACOV

8:3 (3:1)

Hráno na UMT ve Strakonicích – v sobotu 23.2.2019

Branky za Lh.: P.Prenner 2 (z 11 ve 23.´, 37.´), J.Schön 2 (83.´, 88.´), J.Beran 1 (4.´), R.Iliev 1 (47.´), T.Balica 1 (73.´), R.Pořádek 1 (84.´)
Branky za Vacov: Bujok 1 (z 11 ve 14.´), Mls 1 (65.´), Moutelík 1 (85.´)

Sled branek a jejich střelci:
1.poločas: 4.´- 1:0 – J.Beran, 14.´- 1:1 z 11 – Bujok, 23.´- 2:1 – z 11 P.Prenner, 37.´- 3:1 – P.Prenner
2.poločas: 47.´- 4:1 – R.Iliev, 65.´- 4:2 – Mls, 73.´- 5:2 T.Balica, 83.´- 6:2 – J.Schön, 84.´- 7:2 – R.Pořádek, 85.´- 7:3 – Moutelík, 88.´- 8:3 – J.Schön

Jak Lheničtí do zápasu nastoupili
Sestava pro 1.poločas v rozestavení 3-5-2
J.Dvořák
R.Sura     L.Kopf     D.Trojan
M.Mahák      P.Prenner        J.Beran         P.Bumba
M.Chromý
R.Iliev        R.Pořádek

Sestava pro 2.poločas v rozestavení 4-4-2
J.Dvořák
D.Lukač     L.Kopf     P.Bumba     F.Funda
J.Schön      J.Beran      P.Prenner        T.Balica
R.Iliev      R.Pořádek
– někteří hráči se z prvopoločasové sestavy do hry navraceli
Z hráčského kádru zápasu nepřítomni: T.Tůma (zraněn), bratři Dominik a David Kišovi, J.Málek, J.Pokorný, Vl.Burda
Trenér: Ivo Čech      Vedoucí týmu: Pavel Boška

Sestava SK Vacov
Klas – Moutelík, Červenka, Vítovec M., Vastl – Hlásek, Jírovec, Vítovec D., Ketzer – Bujok, Mls; střídali: Procházka, Střeleček, Bubík

Utkání bohaté na branky, které oboustranně padaly i po zbytečných ztrátách míče, mělo ještě průvodní znaky přípravy. Jeho úvod patřil Lhenickým. Ti se totiž už ve 4.´, po akci Pořádka, Ilieva a Maháka, ujali vedení Beranovou brankou docílenou do již zcela odkryté branky (1:0). V 8.´se ale Vacovští revanžovali gólovou šancí, která jen díky bravurnímu zákroku gólmana Dvořáka neznamenala srovnání brankového stavu. V 10.´ byl v úniku faulován lhenický Pořádek, nařízený trestný kop P.Bumba přesně nasměroval na Maháka, jehož střelecké zakončení stačil gólman vytěsnit na břevno. Ve 14.´ Lheničtí, po neproměněné brankové možnosti, hned poté zastavili rychlý vacovský atak nedovoleně a za to pykali proměněnou penaltou a vyrovnáním na 1:1. 22.´ přinesla další pohlednou lhenickou akci, co jen díky skvělému zásahu gólmana ještě rozdílovým gólem neskončila, avšak ta následující již ano. Mahákův průnik byl zastaven jen za cenu faulu s následným pokutovým kopem v jistém Prennerově gólovém provedení zaznamenajícím opětné lhenické vedení (2:1). V dalším průběhu hry si lhenický tým vypracoval další brankové příležitosti. Nejprve ve 36.´, kdy Beran předložil za obranu balón Bumbovi, jehož střelu z úhlu strážce vacovské branky zneškodnil, z té jeho následující (ve 37.´) míč pouze jen vyrazil, aby jej Prenner pohotově hlavou uklidil do sítě a zvýšil na 3:1. Do poločasové otáčky se po Ilievově nabídce ještě v šanci ocitl Mahák, avšak projektil vypálený z jeho kopačky se mezi tyče nevešel.

Hned v počátku poločasu druhého (ve 47.´) se Lheničtí brankově prosadili, obdobně jako v dějství prvním. Prenner dlouhým pasem vyslal za obranu Ilieva, který až napotřetí dopravil balón hlavou do sítě za již bezmocného gólmana (4:1). Lhenických „gólovek“ sice přibývalo, avšak průběžné skóre se jen dočasně neměnilo, neboť Chromý v zakončení (v 57.´) orazítkoval „jen“ břevno, poté Iliev lobovaným míčem nevyzrál na gólmana, protože ten jej v poslední chvíli stačil ještě na brankové čáře zachytit a v 63.´ byl po Beranově rohovém kopu Balicou donucen k dalšímu výtečnému zákroku. Naopak to byli v 65.´ Vacovští, kteří z rozehrané standardky tečovaným míčem před brankou snížili na 4:2. Lheničtí na obdrženou branku odpověděli vydařenou Pořádkovou střelou, co jen těsně minula cíl, aby však v 73.´ jejich soupeř již popáté lovil balón ze svého čeřenu po Balicově trefě „do černého“ z předchozí Pořádkovy „uličky“ (5:2). V 81.´ zachytili špatnou vacovskou rozehrávku, když v úniku nejprve vypálil Mahák a po něm z dorážky Pořádek, kdy bránícími odvrácený míč sporně snad za brankovou čarou ještě neskončil?! V 83.´ utekl podél autové „lajny“ Trojan, našel Schöna, který až napodruhé skóroval a navýšil brankový stav na 6:2. V 84.´, po další soupeřově „hrubce“ v kombinaci, to byl Pořádek, který ji ztrestal a upravil skóre již na 7:2. V 85.´ uspokojení, nesoustředění Lheničtí také chybovali a dovolili tak vacovskému týmu snížit na 7:3. V samém závěru to byl ale tým lhenický (v 88.´), který po rohovém kopu Schönem uzavíral vysoký gólový účet tohoto zápasu na konečných 8:3.
Ač herní projev Lhenických obsahoval v zápase v etapě přípravy ještě některé nedostatky, byl slibný a jejich přesvědčivé vítězství bylo zcela zasloužené.

Hodnocení utkání lhenickým trenérem Ivo Čechem
„K utkání jsme šli s jiným úmyslem, než do zápasu s Jankovem minulý týden, čemuž odpovídalo i úvodní rozestavení s třemi stopery, dvěma útočníky a pětičlennou středovou řadou. Chtěli jsme být hodně aktivní na útočné polovině, získávat míče co nejdále od naší brány a co nejvíce se dostávat do zakončení. Zpočátku to nebylo úplně ono, hra byla neurovnaná, ale i přes dvě šance Vacova jsme měli v průběhu prvního poločasu více ze hry a naše vedení bylo zcela zasloužené. To, co mi ale vadilo více, bylo opět komentování dění na hřišti některými hráči, což jsem v předchozích dvou přátelských utkání neviděl a měl z toho upřímnou radost. Do druhého poločasu jsme prostřídali, nastoupili tentokrát se čtyřmi obránci v řadě a byli nadále aktivnější, myslím, že to byl podobný obrázek jako v první půli a my měli kromě vstřelených branek i další velmi dobré příležitosti. Řekl bych, že od takové 60. minuty jsme Vacov i přeběhali, byli jsme živější, měli chuť chodit do zakončení, to se mi líbilo. Co mě mrzí, jsou obdržené branky, protože byly hodně zbytečné a aniž bych snižoval kvalitu soupeře, který loni I.A třídu hrál a letos je na špici I.B třídy, tři je prostě moc a tam je třeba víc koncentrace a důslednosti.“

O týmu SK Vacov
V minulé mistrovské sezóně 2017/18 sestoupil z I.A třídy ze skupiny A. V té letošní 2018/19 startuje v I.B třídě ve skupině B, po podzimu je v tabulce s 29 body na 2.místě za první Westrou Sousedovice (s 30 body) a usiluje o návrat do I.A. V přípravě na mistrovské jaro se před utkáním se Lhenicemi utkal se dvěma soupeři z Plzeňského kraje, účastníky I.A třídy (v tabulce z jejího chvostu) a v obou zvítězil – s TJ Žichovice 7:2 a s FK Horažďovice 7:4.

Autor článku: Jam Bumba